Overview

We’re planning for the future of social and affordable housing in Collingwood as a part of the Big Housing Build. We’re looking at how we can build more homes for more Victorians on the existing housing site.

Engagement so far

In August 2021, we asked the community, local businesses, young people and other key stakeholders for feedback. We wanted to understand how we can:

  • integrate the new buildings with the existing site and community
  • create connections for new residents and the neighbourhood
  • deliver uses in ground floor spaces to support residents and the local community
  • manage pedestrian and vehicle access to create people-friendly spaces
  • provide better open spaces for the community to enjoy

Thank you to everyone who participated in our surveys or online sessions. We’re currently analysing all your feedback and will use it to inform our planning documentation.

Some of the key themes we heard:

We received positive feedback on the proposed open space. Participants felt it could improve the area for residents and the broader neighbourhood. Residents shared how important the open space is for people to connect with each other.

Participants also supported the idea of creating a connection to Country through the landscape.

Young people explained how important the multi-purpose sports courts are for them and the positive impact they have on their lives.

We also got a positive response to the opportunity to have a nature play space for all ages. Participants shared their ideas on how to improve safety and suggestions for outdoor exercise equipment.

Other suggestions we received include:

  • spaces for gathering, celebration and activities
  • picnic areas
  • spaces for low intensive exercise such as Tai Chi and yoga
  • a place for people to walk their dogs
  • additional seating to rest and relax

The community gardens are an important space that is loved and well-used by residents. We heard some concerns that the new buildings may cause overshadowing of these community gardens.

Participants supported the inclusion of non-housing ground floor spaces in the 2 new buildings.

Some of the ideas for these spaces include:

  • flexible communal spaces to support the needs of different residents and the neighbourhood
  • commercial spaces that respond to resident and local needs
  • creative workspace that could be used as a gallery as well
  • space for service delivery for local organisations

We received positive feedback on the new walking and cycling paths that are proposed. Participants shared the importance that these paths need to be suitable for all levels of mobility.

Other considerations that were shared include:

  • local car traffic such as the school drop-off zone on Vere Street and extra traffic during weekends
  • locked bike storage would encourage people to ride their bikes
  • extra security measures such as improved lighting and more security cameras
  • local pedestrian crossing and connections for school children

There are mixed opinions about whether fencing around the site should remain, be altered or removed.

We received a few questions and suggestions about the construction period.

One of the suggestions was to stage the construction activities to reduce impacts to the sports courts.

Another suggestion was to create a resident art project during construction. This project may help people to navigate the changes happening at the site.

Some of the concerns we heard included the impact of construction noise on residents and traffic management of Vere Street and Perry Street during construction.

We heard some concerns about parking facilities during the construction period as well as the level of parking proposed in the development.

The safety and management of the new basement carparking is important for residents.

Residents are keen to know the temporary carparking arrangements that will be put in place during construction once they are confirmed. There is already a high demand on carparking in the neighbourhood, so this is a point of concern for residents.

Read how your feedback has influenced the designs in our phase 1 engagement report.
Collingwood housing - phase 1 engagement report - September 2021
MS Word (3.10 MB)

What will the new housing at Collingwood look like

We’ll deliver new housing at the Collingwood housing site and create a well-connected and welcoming place with great open spaces, a mix of social and affordable homes in a range of sizes to suit the needs of the community.

  • More than 150 new homes across the housing site
  • Proposal for 2 new buildings of 8 storeys in height
  • A mix of 1, 2 and 3 bedroom homes that are more energy efficient and environmentally sustainable homes
  • Parking for both existing and new residents
  • Improvements to the existing 8,000m2 of open space
  • Preserving the healthy and well-established native trees
  • Maximising sunshine to open space, with placement to the north west of the site
  • Providing improved sporting and recreation spaces
  • No relocations required for current residents or demolition of existing buildings

We’ll work with Traditional Owners to reflect Aboriginal custodianship and caring for country.

How to get involved

In September and October 2021, we asked for community feedback to put the final touches on the design and planning documents.

We asked you how comfortable you were that the proposed plans:

  • improve connections through and to the site
  • improve the open spaces and social connections
  • make people feel welcome and secure

We also wanted to know:

  • your thoughts on the proposed building designs
  • how to minimise disruption during construction
  • how to best communicate with you
  • your ideas and suggestions about how we can continue to engage with you

Our online survey was open from 13 September until 11.59pm on 3 October 2021. We also conducted 4 online community feedback sessions during this period. Thank you to everyone who has contributed feedback.

You can still explore our proposed development plans.

Next steps

We’ll consider your feedback as we refine the final designs. The final designs will be part of the planning application submitted to the Department of Environment, Land, Water and Planning.